Науковці прийняли участь у виставці в рамках форуму «Безпека критичної інфраструктури та гуманітарна протимінна діяльність»

Співробітники ІПМЕ ім. Г.Є. Пухова НАН України взяли участь у виставці в рамках форуму «Безпека критичної інфраструктури та гуманітарна протимінна діяльність», який відбувся 17 травня 2023 року в конгрес-центрі Меркюрі (м. Київ, вул. В. Гетьмана, 6).

В складі представників НАН України на форумі прийняли участь заступник директора з наукової роботи О.А. Чемерис, провідний науковий співробітник В.Ю. Зубок  та завідувачка відділом Т.М. Клименко. На виставці представниками ІПМЕ ім. Г.Є. Пухова НАН України були представлені проєкти, що виконуються в рамках спільних робіт з закордонними партнерами:

1. ELECTRON “rEsilient and seLf-healed EleCTRical pOwer Nanogrid”
Call: H2020-SU-DS-2020
Topic: U-DS04-2018-2020
Start Date: 01/10/2021
Duration: 36 months

Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова представив міжнародний проект ELECTRON, в якому є лідером однією з ключових задач. ELECTRON – це фінансований ЄС H2020 SU-DS04-2018-2020 дослідницький проект, який спрямований на створення платформи EPES нового покоління, здатної підвищити стійкість енергетичних систем проти кібератак, порушень конфіденційності та несанкційного витоку даних. Детальніше з проектом ELECTRON можна ознайомитись за посиланням: https://electron-project.eu/. Результати проекту презентовані на форумі науковим керівником проєкту к.т.н. Огір Оленою Олександрівною.

2. «Дослідження стійкості енергетичного сектору України до стресу та його впливу на інші сектори економіки»
AWARD/CONTRACT W911NF2220153
Партнер: US Army Research Office

Другий проєкт презентований Інститутом присвячений комплексному аналізу найбільш значущих зовнішніх потрясінь (кібер, фізичних і соціальних), викликаних російською агресією проти української критичної інфраструктури та розробка цілісного підходу до управління основними фізичними, соціальними та кібер-ризиками. Цей проєкт базується на емпіричному дослідженні та використовує концепцію соціальної кіберфізичної системи для розуміння явищ стійкості системи та виживання та висвітлення відмінностей між теоретичними рамками та реальними сценаріями для кращої підготовки, управління та реагування на майбутні загрози та небезпеки. Результати проєкту презентовані д.т.н. Чемерисом Олександром Анатолійовичем, науковим керівником проєкту.

Форум об’єднав експертів галузі безпеки заради спільної перемоги і обговорено питання відновлення безпеки життєдіяльності в країні, відновлення та захист об’єктів критичної інфраструктури, промисловості та енергетики, як повернути повноцінне життя на деокуповані території, зокрема до сільгоспугідь, що є вкрай важливим для продовольчої безпеки України та світу.

Окрема секція присвячена комплексній безпеці промисловості та енергетики. Енергетика – одна зі стратегічно важливих галузей економіки України, від безпечного, стабільного функціонування та сталого розвитку якої залежать життєдіяльність та якість більшості сфер життя суспільства, а також безпосередньо добробут громадян. Внаслідок безжальних російських атак було пошкоджено або зруйновано до 60% енергетичних об’єктів України. Форум презентував сучасні технічні засоби та обладнання для забезпечення безпеки, протипожежного і техногенного захисту промисловості та енергетичного сектору.

Детальніше про форум:

https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10151
https://www.bezpeka.ua/;
https://www.facebook.com/bezpeka.euroindex/