Із виступів на Загальних зборах НАН України

Об’єднанню ринків електроенергії України та Європи як інструменту підвищення надійності та безпеки електропостачання споживачів було присвячено виступ генерального директора АТ «Оператор ринку» Олександра Гавви на Загальних зборах НАН України 24 квітня 2024 р.

Зокрема, він навів переваги запровадження механізму торгівлі енергоресурсами з Європою market coupling: збільшення ліквідності на ринках електроенергії України та ЄС і ефективне використання наявної пропускної спроможності, а в результаті — зменшення залучення системним оператором аварійної допомоги та резервів, вирівнювання цін на електроенергію — можливість залучення дешевшої генерації із зовнішніх ринків (у рамках наявної доступної пропускної спроможності), ймовірність заміщення дорогих енергоресурсів за рахунок імпортних операцій.

Окремо доповідач подякував Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова, який бере безпосередню участь у розв’язанні нагальних питань енергетичного сектору і допомагає компанії з відповідним науковим підґрунтям подальших досліджень і механізмів, які «Оператор ринку» пропонує уряду.

Детальніше за посиланням: https://www.facebook.com/share/p/A5eX4NLX7T9YVuqf/