В конкурсі “Кібербезпека Енергетичних Систем” (Програма HORIZON-2020) переміг міжнародний концерн за участю ІПМЕ ім. Г.Є. Пухова НАН України

Інститутом проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова Національної академії наук України, АТ «Прикарпаттяобленерго» спільно з центром кібербезпеки і цифрової криміналістики  iSolutions та в партнерстві з компаніями з 13 країн Європи здобули перемогу в програмі Європейського союзу «Горизонт 2020» у висококонкурентному конкурсі «Кібербезпека Енергетичних Систем». Спільна інноваційна пропозиція «Життєздатні і самовідновлювальні енергетичні нано-мережі», акронім – ELECTRON (Конкурс: H2020-SU-DS-2020, Проєкт 101021936) отримала схвалення на фінансування та реалізацію від Єврокомісії.

Інноваційна пропозиція від консорціуму партнерів спрямована на посилення стійкості до хакерських атак такої важливої інфраструктури як енергетична шляхом розвитку та використання захищеного програмного забезпечення розумних мереж, машинного навчання, розбудови систем управління ризиками, розвитку систем підвищення кваліфікації персоналу в сфері кібербезпеки.  Пропозиція ELECTRON отримала найвищі оцінки від експертного журі серед понад сотні інших консорціумів, що подали свої пропозиції.

Проект розрахований на 3 роки. У ньому розроблятимуться заходи з підвищення захищеності інфраструктури автоматизованих систем комерційного обліку та автоматизованих систем управління технологічними процесами. Програма проекту орієнтована на впровадження енергосистем нового покоління, здатних забезпечити стійкість енергетичних систем до кібератак, підвищення конфіденційності даних через чотири основні ініціативи: оцінку та сертифікацію ризиків, виявлення та попередження аномалій, пом’якшення наслідків відмов та пришвидшення відновлення електропостачання, усунення внутрішніх загроз та прогалин шляхом навчання та сертифікації персоналу.

(надано на основі матеріалу https://oe.if.ua/uk/articles/602cb8e2db9c425afe0305ed)