Науково-практична конференція “КІБЕРБЕЗПЕКА ЕНЕРГЕТИКИ”

У період з 29 травня по 02 червня 2018 року на базі готельного комплексу «Одеса» (м. Одеса) відбулася науково-практична конференція «Кібербезпека енергетики». До складу співорганізаторів і учасників конференції були запрошені Державна служба спеціального зв’язку і захисту інформації України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Національне агентство з акредитації України, Київська торгово-промислова палата, Юридична компанія «Астерс», ОЕП «Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики», Державний науково-технічний центр ядерного регулювання та безпеки Держатомрегулювання України, ВП «КБ «Атомприлад» ДП «НАЕК «Енергоатом», інші зацікавлені відомства, установи, підприємства й організації.

Програма роботи конференції була орієнтована на питання:

  • законодавчої та нормативно-правової бази кібернетичної безпеки енергетики;
  • страхування ризиків кібернетичної безпеки, визнання і підтвердження інцидентів кібербезпеки в якості обставин непереборної сили;
  • поводження з ризиками кібербезпеки і захист об’єктів критичної інфраструктури енергетики від кіберзагроз: організаційні, технічні, технологічні, методологічні, наукові та інші аспекти.

Ці та інші питання стали ключовими для обговорення учасниками конференції, проведеної під головуванням директора Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, члена-кореспондента НАН України, д.т.н., професора Мохора Володимира Володимировича.

Під час роботи конференції було проведено семінар-практикум «Менеджмент інформаційної безпеки» (МІБ-2018) за програмою короткострокового підвищення кваліфікації фахівців у сфері інформаційної безпеки «Актуалізація сімейства міжнародних стандартів забезпечення інформаційної безпеки ISO / IEC 27k» у відповідності до вимог Положення про підвищення кваліфікації, затвердженого наказом МОН України від 24.01.2013 № 48. Програма семінару-практикуму була розрахована на 36 годин аудиторної роботи та 18 годин самостійної роботи слухачів і включала наступні модулі:
• сучасний стан сімейства стандартів ISO / IEC 27k і їх актуалізація;
• стандарти сімейства ISO / IEC 27k як база архітектуризаціі систем менеджменту інформаційної безпеки (СМІБ);
• ISO / IEC / ІЕЕЕ 42010 – концептуальні засади архітектуризаціі СМІБ;
• опису архітектури СМІБ;
• структури архітектури СМІБ і мови опису архітектури СМІБ;
• тест-практикум.

Після закінчення семінару-практикуму кожному слухачеві було видано сертифікат Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова Національної академії наук України про підвищення кваліфікації, що відповідає вимогам наказу МОН України від 19.01.2016 № 34.

За результами плідної дискусії учасниками конференції було прийнято рішення щодо проведення наступної науково-практичної конференції “КІБЕРБЕЗПЕКА ЕНЕРГЕТИКИ” з 28 травня по 01 червня 2019 року на базі готельного комплексу «Одеса» (м. Одеса).