ІПМЕ ім. Г.Є. Пухова НАН України став членом Європейського Альянса з Малих Модульних реакторів (SMR)

З липня 2024 року Інститут проблем моделювання ім. Г.Є. Пухова НАН України є членом Європейського Альянса з малих модульних реакторів (SMR).

Європейський промисловий Альянс з малих модульних реакторів має на меті сприяти та прискорювати розробку, демонстрацію та розгортання SMR в Європі до початку 2030-х років. Він працює через конкретні робочі групи для поліпшення сприятливих умов для розвитку, демонстрації та розгортання ММР, включаючи пожвавлення ланцюга постачання комплектуючих. Його діяльність спрямована на підтримку конкретних проектів SMR і прискорення їх розгортання на європейському ринку.

На першому засіданні Генеральної Асамблеї, що відбулося в Брюсселі 29 і 30 травня, Генеральна Асамблея затвердила наступні вісім технічних робочих груп:

TWG1: Промислове застосування
TWG2: Технології та дослідження, розробки та розробки
TWG3: Ланцюг поставок
TWG4: Навички
TWG5: Залучення громадськості
TWG6: Ядерна безпека та гарантії
TWG7: Паливний цикл та управління відходами
TWG8: Фінансування

Малі модульні реактори втілюють інноваційні функції безпеки, які прокладають шлях для інтеграції ядерних технологій в нові промислові додатки і роблять їх більш привабливими для потенційних інвесторів. Вони відіграють ключову роль в інтегрованих енергетичних системах, забезпечуючи низьковуглецеву електрику та тепло з відносно невеликим розміром. SMR можуть сприяти декарбонізації секторів з важкими викидами, такими як транспорт, хімічна та сталеливарна промисловість, а також централізоване теплопостачання.

Прискорення розвитку SMR в ЄС вимагає надійного та ефективного ланцюга постачання ядерного палива. Співпраця між зацікавленими сторонами, включаючи промоутерів проектів, фінансові установи, регулятори, дослідники, навчальні центри, організації громадянського суспільства та політики має важливе значення. Альянс створює європейську платформу для забезпечення та оптимізації такого співробітництва.