Вийшла стаття “Яким буде вплив мобілізації науковців та викладачів на розвиток країни” з коментарем заступника директора з науково-організаційної роботи Інституту д.т.н. Володимира Артемчука

⚖️ На думку української наукової спільноти, проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (№10449 від 30.01.2024) містить положення, що дискримінують частину наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників, а також здобувачів другої вищої освіти й аспірантів, обмежуючи їхнє право на відтермінування мобілізації. У той час, коли після початку повномастшабного російського вторгнення кількість учених і викладачів в Україні і так суттєво скоротилась і продовжує скорочуватися. Якщо так триватиме й далі, нашій країні можна буде поховати мрії про високотехнологічне майбутнє. Хочеться сподіватися, що законодавці дослУхаються до експертних порад і доопрацюють згаданий законопроєкт. Інакше невдовзі науковців в Україні може не залишитися взагалі, а наука зникне як сфера діяльності. І наслідки цієї загальнонаціональної катастрофи відчують усі.
👨‍🔬 «…перший заступник голови Ради молодих вчених НАН, науковий керівник чотирьох аспірантів, заступник директора з науково-організаційної роботи Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН Володимир Артемчук каже:
“За останніми даними Держстату України, кількість аспірантів станом на 1 січня 2023-го становила 33826 осіб: 11740 жінок та 22086 чоловіків. За рахунок бюджету навчаються 16410 осіб, інші – за кошти фізичних та юридичних осіб.
Для всіх вікових груп кількість аспірантів-чоловіків є вдвічі більшою за кількість аспірантів-жінок. Таким чином аспірантура як спосіб запобігання від мобілізації не має масового характеру. До 21 лютого можна вносити правки в законопроєкт, тому сподіваємось, що до другого читання законопроєкт буде суттєво доопрацьовано”».
.
📌 Більше про проблему читайте на сайті видання «Українська правда. Життя» 👇